Bergfried Wassenberg

Auf dem Burgberg 1
Wassenberg
Duitsland
Exposerende kunstenaars:
Der Blaue Rheydter

De ‘Bergfried’ Wassenberg is een van de slechts drie kastelen op een heuveltop aan de Nederrijn, naast Kleve en Liedberg. De delen van het heuvelfort binnen de stadsmuur die bewaard zijn gebleven, dateren bijna allemaal uit 1420. De vier verdiepingen tellende vierkante donjon uit de eerste helft van de 15e eeuw, staande op een heuvel die aan alle kanten afloopt, is gemaakt van baksteen en was het noordelijkste punt van de vestingwerken en residentie van de stadsvoogden en bestuurders van de stad Wassenberg. Van hieruit werd ook het enorme Meinweggebied beheerd.

Tegenwoordig doet deze toren dienst als uitkijktoren, met prachtig uitzicht over het Roerdal. De panoramaborden die door de ‘Heimatverein’ werden geïnstalleerd, bieden u een spannende ontdekkingsreis.

Bijna verloren door tijd en weer, voerde de stad Wassenberg, met hulp en steun van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, tussen 2013 en 2014 campagne voor het onderhoud en de wederopbouw van de toren en besteedde hiervoor ongeveer 750.000 euro. De donjon kreeg zijn oorspronkelijke verdiepingen terug. De resulterende kamers – schoorsteenzaal, ridderzaal en burgerzaal – worden gebruikt voor tentoonstellingen en dergelijke.

De installatie van een binnenlift en de bouw van een buitentraplift vanaf de voet van de kasteelheuvel naar de entree, die in 2016 met EU-gelden werd gefinancierd, opent het cultureel monument nu voor alle groepen.

Expo locaties op de kaart:

nl_NLNederlands